KREDITI
KREDITNE KARTICE
OSIGURANJE
HIPOTEKE
CrediatCredit.com > Financijski savjetnik > Izbjegnite rizične kredite

Kako izbjeći rizične kredite

Gotovo svaka treća osoba poznaje nekoga tko je ugovorio rizični kredit. Pri izboru pružatelja kredita isplati se biti oprezan. Nemojte donositi odluku na temelju reklame, nego provjeravajte ponude pojedinih kreditnih institucija i kod kuće ih u miru usporedite. Tako ćete izbjeći rizične kredite ili moguću prevaru.

Zatražite detaljna objašnjenja

Kod ugovaranja kredita vodite principom po kojem nećete ništa posuditi bez ugovora, a ugovor nećete potpisati dok Vam njegov sadržaj ne bude sasvim jasan. Ne bojte se zatražiti objašnjenje spominjanih financijskih pojmova koji Vam nisu poznati. Ako Vam ih kreditor ne želi objasniti, potražite drugoga. Prije potpisa ugovora ostavite si vrijeme za razmišljanje i odvagnite svoje mogućnosti. Promislite i o tome kako će otplaćivanje rata utjecati na Vašu financijsku situaciju u buduće.

Budite oprezni ukolio osjetite pritisak

Rizične kredite nude i neki kreditori koji vrše pritisak na klijente. Ne dajte se uvjeriti da je njihova ponuda najbolja, ali vrijedi samo ako odmah potpišete ugovor. U takvom slučaju nemojte ništa potpisivati! Obiđite više banaka i drugih kreditnih institucija i pričekajte da vidite njihove ponude. U svakom slučaju nemojte pristati na prvu zato što se može pojaviti još povoljnija.

Sigurno kreditiranje

Držite se principa za sigurno podizanje kredita. Odvagnite koliko Vam ja zaista potrebno ulaziti u kredit. Za manje važne stvari bolji je izbor štednja. Krediti podignite samo onda kad ste sigurni da ćete ga moći otplatiti u dogovorenom roku, a istovremeno Vam neće biti ugroženo svakodnevno funkcioniranje kućanstva.

Sigurnost kod ozbiljnih institucija

Na sreću, na hrvatskom kreditnom tržištu je cijeli niz ozbiljnih društava koja pružaju usluge kreditiranja. Banke i štedionice neće na Vas vršiti pritisak i dat će Vam vremena da razmislite o ponudi. Upoznat će Vas sa svim potrebnim informacijama o kreditu i neće Vam zatajiti iznose naknada ni visinu sankcija.