KREDITI
KREDITNE KARTICE
OSIGURANJE
HIPOTEKE
CrediatCredit.com > Financijski savjetnik > Kako uštedjeti u vlastitom kućanstvu

Kako uštedjeti u vođenju kućanstva

Obiteljski proračun većine kućanstava rastegnut je do krajnjih granica i često pukne kada se pojavi neočekivani izdatak. Otkrijte gdje se gubi Vaš novac i uštedite na tekućim troškovima kućanstva. Evo kako možete početi štedjeti kako više ne biste morali brojati svaku kunu.

Uštedite na hrani

Pod uštedom na hrani ne mislimo zamjenu zdravih namirnica za nezdrave i nekvalitetne. Radije razmislite o tome koliko suvišnih artikala završi u vašoj košarici, i to onih s nikakvom hranjivom vrijednošću. Napravite doma popis i u trgovini kupujte samo stvari s popisa. Moguće je hraniti se zdravo i jeftino. Zdravo môžete jesť aj lacno. Mahunarke, riža, tjestenina i soja zaista ne koštaju previše. Nepretjerujte s hranom i ne bacajte ju. Ono što ne pojedete zamrznite. Bacite se u obradu sezonskog voća i probajte peći vlastiti kruh. Listajte letke i obratite pozornost na popuste i akcije.

Uštedite na energentima

Kao prvo krenite od žarulja. Klasične žarulje zamjenite sa štednima koje troše 20 W. Tako ćete jednim udarcem smanjiti troškove osvjetljenja za 80%. Uštediti možete i na grijanju koje je nekad skuplje od svih drugih troškova zajedno. Ugradite termostate za regulaciju topline na radijatore. Smanjenjem temperature za 1° C uštedit ćete oko 6% energije. Pripazite i na potrošnju vode. Umjesto pune kade odaberite tuširanje, kupite mješalice za vodu i zamijenite gumice u slavinama. Ni struja nije jeftina., stoga nemojte ostavljati električne uređaje u stand by režimu i redovito održavajte ledenicu.

Uštedite na prijevozu

Putujete na posao autom? Izračunajte koliko Vam se to isplati. Prepočítajte, či sa Vám to oplatí. Vožnja autom po gradu može biti skupa i predstavljati značajnu stavku u vašem mjesečnom proračunu. Dogovorite se s kolegama kako biste podijelili troškove ili isprobajte mogućnosti koje nudi javni prijevoz. Ljeti se odvezite na posao biciklom.

Uštedite na ručkovima

Ručanje u restoranima košta puno više nego nošenje ručka od kuće. Pokušajte nekoliko puta tjedno skuhati ručak doma i ponijeti ga na posao. Jedna porcija je ne samo jeftinija nego Vam daje sigurnost da jedete obrok od svježih namirnica. Često i rado s prijateljima idete na kave? Skuhajte kavu kod Vas doma i posjećujte se međusobno.

Uštedite s gotovinom

Ljudi koji često koriste karticu za plaćanje znaju izgubiti nadzor nad svojim troškovima. Navikavajte se stoga plaćati gotovinom, a u novčaniku držite samo iznos koji Vam je potreban. Na početku svakog mjeseca napravite proračun. Podijelite novčanice u omotnice na koje ćete napisati namjenu i uzimajte iz njih ciljano sredstva koja su Vam potrebna.