KREDITI
KREDITNE KARTICE
OSIGURANJE
HIPOTEKE
CrediatCredit.com > Financijski savjetnik > Imate dugove za koje ne znate

Imate dugove za koje ne znate?

Jeste li znali da možete postati dužnici bez da to znate? U ovu situaciju Vas može dovesti gubitak osobne iskaznice, prestanak otplaćivanja rata od strane dužnika kojem ste jamac ili brak s neodgovornom osobom. Kako to izbjeći ove situacije i sačuvati svoj imetak?

Provjerite imate li dugove

Imate li neke dugove za koje ne znate ili ne, možete saznati ako zatražite potrošački kredit ili hipoteku. Banka Vam može odbiti zahtjev zato što može provjeriti Vaše kreditno izvješće u kojem su zabilježene vaše ne. Kako se to moglo dogoditi? Ako sa to mohlo stať? Jedan od razloga može biti zloupotrebljena izgubljena osobna iskaznica. Ako koji slučajem izgubite osobnu, odmah to prijavite na policiji kako bi vašem dokumentu bio evidentiran status nevažeće osobne iskaznice. Dajte izraditi kreditno izvješće u kojem će biti vidljivo imate li kakve obveze po kreditima, a za račune kontaktirajte svoju banku. Ako otkrijete da je netko podigao kredit bez Vašeg znanja upozorite dotičnu banku.

Ne dajite osobne informacije

Zloupotreba dokumenata može doći i od strane s koje to ne biste očekivali. Žrtva prevare možete postati i u slučaju da ste našli posao preko interneta i budućem poslodavcu ste poslalai kopiju osobne iskaznice. Moguće je da se radi o lažnom oglasu kojemu je cilj doći do kopije vašeg dokumenta. Budite oprezni i onda kada dajete svoj OIB ili matični broj nepoznatim osobama. Nevmojte ispunjavati nikakve upitnike u kojima od Vas traže povjerljive osobne podatke.

Izgubljeni ili ukradeni dokumenti

Čim shvatite da ste dokumente izgubili ili su Vam bili ukradeni, prijavite nestanak u policijskoj upravi odnosno postaji, i to ako je moguće, u mjestu prebivališta. Prilikom prijave navedite okolnosti gubitka dokumenta. Nakon učinjene prijave o nestanku, službenici će ju evidentirati i dobit će status nevažeće osobne iskaznice. Ako dokument pronađete u roku od 8 dana, osobna može ponovno postati važeća. Ako ne, morat ćete dati izraditi novu. Ukoliko Vam nestanu dokumenti tijekom neradnog dana nestanak možete prijaviti korištenjem elektroničke usluge MUP-a.